Élménygyűjtögető

Egy új kezdet

2020. július 28. - Beate

Sziasztok!

Mint észrevehettétek, a bejegyzések eltűntek az oldalról (2 kivételével).

Ennek az oka az, hogy a régóta esedékes költözés mellett döntöttem, amit részben az Index-es botrány is befolyásolt. 

 

Nem, nem fogom abbahagyni az Élménygyűjtögetőt a történtek miatt. Eszem ágában sincs. Viszont úgy érzem, hogy ideje tovább lépni.

Szerettem ide írni, szerettem itt blogolni, de egy ideje már úgy éreztem, hogy kezdi kinőni magát az Élménygyűjtögető az egyszerű blogból, és ideje komoly(abban) csinálni.

Az új honlap elérhető:

http://elmenygyujtogeto.hu/

 

A bejegyzések már átkerültek, de a következő napokban/hetekben még biztosan lesznek változások, szépítgetések, és egyebek, ezért a türelmeteket kérem.

Remélem, hogy ott is követni fogtok engem, illetve Facebook-on és Instagram-on továbbra is folyamatosan kerülnek fel tartalmak. 

Viszlát, blog.hu

Bea

 

Szálláshelyek buktatói

Egy mozgássérült számára

20191110_140626_0000.png 

Kezdetnek úgy gondoltam, írok arról, hogy nekem mik okoznak gondot egy szálláshely esetében. Aztán végiggondoltam a dolgot és rájöttem, hogy nincs olyan sok minden. Ettől függetlenül összeírtam nektek, hogy mik okozhatnak gondot. Persze ha egy szállás egyébként rendben van, akkor az alábbiak ellenére is ki szoktuk venni, de akkor alternatív megoldások szükségesek.

Lépcső korlát nélkül

Egyszerűen csak kerülöm őket, ha lehet. És ez nem csak a szálláshelyekre vonatkozik. Sok esetben a turista látványosságok, látogatni való helyek is csak egy szép hosszú lépcsővel vannak megáldva, és mindenki oldja meg, ahogy akarja. Ha nincs az emberrel valaki, akkor ez sokszor mission: impossible. Nem is tudom megoldani, így szálláshelyek esetében ezt igyekszem kerülni és szerencsére ritka is, hogy korlát nélküli lépcsők legyenek, de azért volt már rá példa, hogy egy szálláshelyen a lépcső milyensége miatt a földszinten aludtam a kanapén. Korlátot a lépcsőkhöz!

Csigalépcső

Oké, ehhez nem feltétlenül kell mozgássérültnek lenni. Sokszor az egészséges ember is felsóhajt gondterhelten, mikor meglátja az egyik végén keskeny, a másikon szélesebb, de semmiképp sem standard lépcsőfokokkal ellátott, folyton kanyargó feljárót, amikhez általában nincs, vagy nagyon hitvány kapaszkodót építenek csak. Nah hát ez nekem, de gyanítom sok más mozgássérültnek is, a rémálma, a kerekesszékeseknek pedig egyenesen lehetetlen küldetés az ilyeneket megmászni.
Olykor viszont megküzd vele az ember, ha a szállás nagyon nagyon nagyon jó. (vagy a képeken nem látszik ez a szörnyűség, és csak a helyszínen szembesül vele az ember.)

Kád/Zuhanyzó

Mindenkinek megvan, hogy mit preferál a fürdőszobában. Vannak, akik a kádban áznak szívesebben, mások a zuhanyzóban szeretik áztatni magukat a forró víz alatt. Ha a szállásokról van szó, talán a zuhanyzó higiénikusabbnak tűnhet (bár ez nem bizonyított), de nekem például nem a szívem csücske. Igen, persze, a kádba be és a kádból kimászkálás is okozhat fejtörést, de a személyes tapasztalatom és a béka segge alatt elhelyezkedni egyensúlyérzékem alapján inkább ezt preferálom. Ennek ellenére persze sokszor van zuhanyzó a szálláshelyeken, ilyenkor jön szóba a kisszék (családban csak Dumbó), mert különben az első vízcsepp után úgy zúgnék el a tálcán, mint a győzelmi zászló.

A másik, ami a fürdővel kapcsolatos, az, hogy legyen a szobában saját fürdője. Ne kelljen a másik 10-20-30 emberrel közösködni. Ha nincs saját fürdő, akkor ki sem vesszük az adott szállást. Ebből nem szoktunk engedni.

Összességében ezek azok, amik problémát okozhatnak, illetve sarkalatos pontok lehetnek egy szálláshely esetében. Természetesen vettünk már ki csigalépcsős szállást, és zuhanyzósat is. Szlovákiában meglegyen sok házban van rendes korlátot nélkülöző lépcső, és nyilván a legtöbb helyen zuhanyzó vaj és nem kád. De ezekkel is meg lehet küzdeni.

Nektek milyen kikötéseitek vannak, amikor szállást kerestek? és mi az, ami nem alku tárgya?

Még több tartalomért kövessétek a blog Facebook oldalát. Illetve fent vagyok Instagramon is (@elmenygyujto) és Twitteren is megtaláltok most már (@elmenygypodcast). Youtube-on pedig fut az Élménygyűjtögető Podcast.

Élménygyűjtögető

Számomra ez egy szerelemprojekt.

Terápia.

Önkifejezés.

 

A blog célja az érzékenyítés, a fogyatékos emberek megismertetése az emberekkel, hogy ne szüljön ez a téma kínos csendeket, és hogy merjünk segíteni a másiknak, egymásnak.

Sokszor a saját példáimon keresztül mutatom be, hogy milyen is nekem hogy mozgássérült vagyok, például utazásokon keresztül. 

Nem szeretném, hogy csak száraz adatokkal és hírekkel szolgáljak a közösségből, az nem én lennék, és nem is ismerne meg vele senki engem, legfeljebb a betegségeim.

Sokáig nem tudtam, hogyan is írhatnék erről úgy, hogy az jó legyen, és az emberek számára érdekes legyen, de azt hiszem, megtaláltam a módját annak, hogyan írjak magamról és a helyzetemről úgy, hogy nekem is kellemes legyen, és mások is tanuljanak belőle.

Mivel imádok utazni, és új helyeket megismerni, a bejegyzések egy része ezekről a tapasztalatokról fog szólni. Hiszen az emberek között járva látszik meg igazán, hogy hogyan is viszonyulnak hozzánk. Az internet erre kevés, el lehet bújni. 

Remélem, hogy idővel az Élménygyűjtögető egy közösségé nő, és remek beszélgetések születnek a témákban.

 

Tartsatok velem!

Bea

süti beállítások módosítása