Élménygyűjtögető

Szálláshelyek buktatói

Egy mozgássérült számára

2019. november 10. - Beate

20191110_140626_0000.png 

Kezdetnek úgy gondoltam, írok arról, hogy nekem mik okoznak gondot egy szálláshely esetében. Aztán végiggondoltam a dolgot és rájöttem, hogy nincs olyan sok minden. Ettől függetlenül összeírtam nektek, hogy mik okozhatnak gondot. Persze ha egy szállás egyébként rendben van, akkor az alábbiak ellenére is ki szoktuk venni, de akkor alternatív megoldások szükségesek.

Lépcső korlát nélkül

Egyszerűen csak kerülöm őket, ha lehet. És ez nem csak a szálláshelyekre vonatkozik. Sok esetben a turista látványosságok, látogatni való helyek is csak egy szép hosszú lépcsővel vannak megáldva, és mindenki oldja meg, ahogy akarja. Ha nincs az emberrel valaki, akkor ez sokszor mission: impossible. Nem is tudom megoldani, így szálláshelyek esetében ezt igyekszem kerülni és szerencsére ritka is, hogy korlát nélküli lépcsők legyenek, de azért volt már rá példa, hogy egy szálláshelyen a lépcső milyensége miatt a földszinten aludtam a kanapén. Korlátot a lépcsőkhöz!

Csigalépcső

Oké, ehhez nem feltétlenül kell mozgássérültnek lenni. Sokszor az egészséges ember is felsóhajt gondterhelten, mikor meglátja az egyik végén keskeny, a másikon szélesebb, de semmiképp sem standard lépcsőfokokkal ellátott, folyton kanyargó feljárót, amikhez általában nincs, vagy nagyon hitvány kapaszkodót építenek csak. Nah hát ez nekem, de gyanítom sok más mozgássérültnek is, a rémálma, a kerekesszékeseknek pedig egyenesen lehetetlen küldetés az ilyeneket megmászni.
Olykor viszont megküzd vele az ember, ha a szállás nagyon nagyon nagyon jó. (vagy a képeken nem látszik ez a szörnyűség, és csak a helyszínen szembesül vele az ember.)

Kád/Zuhanyzó

Mindenkinek megvan, hogy mit preferál a fürdőszobában. Vannak, akik a kádban áznak szívesebben, mások a zuhanyzóban szeretik áztatni magukat a forró víz alatt. Ha a szállásokról van szó, talán a zuhanyzó higiénikusabbnak tűnhet (bár ez nem bizonyított), de nekem például nem a szívem csücske. Igen, persze, a kádba be és a kádból kimászkálás is okozhat fejtörést, de a személyes tapasztalatom és a béka segge alatt elhelyezkedni egyensúlyérzékem alapján inkább ezt preferálom. Ennek ellenére persze sokszor van zuhanyzó a szálláshelyeken, ilyenkor jön szóba a kisszék (családban csak Dumbó), mert különben az első vízcsepp után úgy zúgnék el a tálcán, mint a győzelmi zászló.

A másik, ami a fürdővel kapcsolatos, az, hogy legyen a szobában saját fürdője. Ne kelljen a másik 10-20-30 emberrel közösködni. Ha nincs saját fürdő, akkor ki sem vesszük az adott szállást. Ebből nem szoktunk engedni.

Összességében ezek azok, amik problémát okozhatnak, illetve sarkalatos pontok lehetnek egy szálláshely esetében. Természetesen vettünk már ki csigalépcsős szállást, és zuhanyzósat is. Szlovákiában meglegyen sok házban van rendes korlátot nélkülöző lépcső, és nyilván a legtöbb helyen zuhanyzó vaj és nem kád. De ezekkel is meg lehet küzdeni.

Nektek milyen kikötéseitek vannak, amikor szállást kerestek? és mi az, ami nem alku tárgya?

Még több tartalomért kövessétek a blog Facebook oldalát. Illetve fent vagyok Instagramon is (@elmenygyujto) és Twitteren is megtaláltok most már (@elmenygypodcast). Youtube-on pedig fut az Élménygyűjtögető Podcast.

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenygyujtogeto.blog.hu/api/trackback/id/tr5015300064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása